Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на

...
Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на
Коментари Харесай

Президентът ще връчи втория мандат утре

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за сформиране на правителство на " Продължаваме промяната " - " Демократична България " на 27 март, сряда, от 15 часа. Това оповестиха от прессекретариата на президента. 

По Конституция Радев би трябвало да връчи папката с мандата за сформиране на кабинет на претендента за министър-председател, излъчен от втората по бройка парламентарна група в 49-ото Народно заседание. 

До връчването на втория мандат се стигна, откакто ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не се схванаха за състава на Министерски съвет с министър председател Мария Габриел, която от своя стана отдръпна кандидатурата си.  

На изключително съвещание през днешния ден Народното събрание гласоподава отхвърли на Габриел да стане министър-председател и разгласи за несполучлив мандата за сформиране на държавно управление, получен от ГЕРБ. Това стана след към час диспути и в отсъствието на номинираната за министър председател.

Втория мандат обаче наподобява, че няма шансове за триумф, откакто и от ГЕРБ-СДС, и от Движение за права и свободи оповестиха, че няма да го поддържат. От ГЕРБ се мотивираха с това, че в хода на договарянията станало ясно, че ПП-ДБ са " подготвени на всичко, с цел да бавят финала на диалозите по първия мандат и да се стигне до втори ".

Ако от ПП-ДБ върнат несбъднат втория мандат, президентът Радев би трябвало да връчи мандат за сформиране на държавно управление на парламентарна група по негов избор. Според Конституцията президентът би трябвало да направи това в седемдневен период.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР